یکی از بیماری های شایع در سالمندان آلزایمر است. این بیماری یک بیماری مغزی غیرقابل برگشت و پیشرونده می باشد که به طور آهسته حافظه و قدرت فکر کردن را مختل کرده و توانایی انجام کارهای ساده را نیز از فرد میگیرد. بیماری آلزایمر آرام شروع میشود و در وهله اول قسمتهایی از مغز که بر حافظه و زبان کنترل دارند را مورد هجوم قرار می دهد و چون یک بیماری پیشرونده هست به مرور زمان قسمتهای بیشتری از مغز را آسیب میرساند. هنگام این اتفاق، علائم بیشتری دیده شده و بیماری شدت بیشتری مییابد. این بیماری مهلک در انتها بر تمام شرایط زندگی فرد تأثیر میگذارد.
اگر شما متوجه هر کدام از علائم بیماری آلزایمر شدید حتما به یک متخصص مغز و اعصاب مراجعه نمایید. متخصص مغز و اعصاب معاینات و تستهای حافظه را برای بررسی عملکرد مغز شما و تشخیص شدت و مرحله بیماری آلزایمر انجام میدهد. در انتها متخصص مغز و اعصاب برای تأخیر در روند پیشرفت بیماری و تحلیل مغز داروهایی را تجویز کرده تا علائم این بیماری را کمتر کند.
بیماری آلزایمر میتواند جوانب گوناگون زندگی انسان را متاثر کند که بعضی از آنها عبارتند از:
این بیماری پیشرونده اگر فرد را در سنین زیر 65 سالگی درگیر کند به عنوان حمله زودهنگام آلزایمر شناخته میشود حتی ممکن است حمله ی زود هنگام آلزایمر در سنین 40 و 50 سالگی اتفاق بیافتد؛ اما تاکنون گزارشی مبنی بر اینکه این بیماری در دهه 30 زندگی افراد اتفاق بیافتد، داده نشده است. تعداد قلیلی افراد دچار حمله زود هنگام بیماری آلزایمر که ربطی به عوامل ژنتیکی ندارد، میشوند.
علت اصلی ابتلا به بیماری آلزایمر هنوز ناشناخته است، ولی بعضی از عواملی که احتمال ابتلا به این بیماری را بالا می برند، عبارتند از:
علائم این بیماری پیشرونده به صورت تدریجی آغاز گشته و بمرور درطی چندین سال شدت آن افزایش مییابد. بیماری آلزایمر بر عملکردهای مختلف مغز تأثیر دارد. یکی از اولین علامت های آلزایمر معمولاً مشکلات جزئی مربوط به حافظه می باشد. با پیشرفت بیماری، مشکلات حافظه شدت یافته و علائم بعدی آن به وجود میآیند که برخی از آنها عبارتند از:
مرحله یک: بدون اخلال
در این مرحله، بیماری آلزایمر، مشکلات حافظه یا علائم دمانس قابل تشخیص نیستند.
مرحله دو: زوال بسیار خفیف
طی این مرحله، بیمار امکان دارد مشکلات حافظهای جزئی داشته باشد یا بعضی وسایل را در اطراف منزل گم کند، البته نباید کاهش حافظه ناشی از افزایش سن را به عنوان آلزایمر اشتباه گرفت.
مرحله سه: زوال خفیف
بیمار ممکن است در این مرحله از مشکلات شناختی و مشکلات حافظه رنج ببرد. افراد مبتلا به آلزایمر، ممکن است اموال شخصی خود از جمله اشیای گرانقیمت خود را گم کنند. بیماران در مرحله 3 با بسیاری از موارد زیر مشکل دارند:
مرحله چهار: زوال متوسط
در این مرحله ازبیماری آلزایمر است که، علامت های بیماری مشاهده میشوند. بیماران این مرحله مشکلات زیر را دارند:
مرحله پنج: زوال نسبتاً شدید
در مرحله پنجم بیماری ، بیمار برای انجام کارهای روزمره خود به یاری دیگران احتیاج دارد. فر در این مرحله موارد زیر را تجربه میکند:
مرحله شش: زوال شدید
بیماران در این مرحله بیماری آلزایمر به طور مدام مراقبت و نظارت نیاز داشته و باید از آنها مراقبتهای حرفهای به عمل آید.
مرحله هفت: زوال بسیار شدید
این مرحله آخرین مرحله بیماری آلزایمر است. بعلت این که بیماری آلزایمر یک بیماری لاعلاج است، بیماران در این مرحله نزدیک به مرگ می باشند. در مرحله هفتم بیماران در واکنش به محرکهای محیط و ارتباطی توانایی خود را از دست میدهند.
نورولوژیست یا متخصص مغز و اعصاب برای کمک به شناسایی این که آیا فرد به اختلالات حافظه ناشی از آلزایمر مبتلا است یا نه، از روشها و ابزار مختلفی استفاده میکند که برخی از این روشها عبارتند از:
با نظر به اینکه بیماری آلزایمر درمان ندارد ولی متخصص مغز و اعصاب داروهایی را تجویز مینماید که قادر است بعضی علائم را کم کرده و سرعت پیشروی بیماری را کاهش دهد و در بعضی بیماران، داروهای جدید آلزایمر این توانمندی را دارد که برای مدتی علائم مرتبط به حافظه و برخی تغییرات شناختی را کاهش دهند. امروزه برای درمان علائم شناختی دو نوع دارو مورد استفاده قرار میگیرد که عبارتند از:
در بعضی مواقع داروهای دیگر مانند داروهای ضدافسردگی برای کنترل علائم رفتاری که به دلیل ابتلا به بیماری آلزایمر به وجود آمدهاند تجویز میگردند.