بیشتر مردم می دانند که سقوط و زمین خوردن در سالمندان اتفاق ترسناک و خطرناکی است. به گزارش مرکز کنترل بیماری ها (CDC) از هر پنج سقوط یکی از آن ها صدمات جبران ناپذیری مثل شکستگی استخوان یا سر را موجب می شود . همینطور ترس از سقوط هم قادر است به طور جدی بر کیفیت زندگی یک فرد سالمند تأثیرگذار باشد و فرد را از فعالیت و شکوفایی باز دارد. لذا به دلیل این که خطرات در این شرایط برای فرد مسن بسیار زیاد است، سالمندان و مراقبان خانواده مایل به پیشگیری از زمین خوردن سالمندان هستند و اگرچه ما قادر به جلوگیری از بروز همه سقوط ها نیستیم ، اما تقریباً می شود اقداماتی انجام داد که احتمال سقوط های خطرناک، کاهش داده شود.
با توجه به این که برای زمین خوردن سالمندان دلایل بسیاری وجود دارد ولی ممکن است بیشتر افراد مسن به دلیل ترکیبی از دلایل خاص در معرض افتادن قرار بگیرند . لذا این سؤال پیش می آید که دقیقاً در مورد کاهش خطر سقوط چگونه باید عمل نمود؟ ابتدا باید سعی کنید نکات ایمنی را که اغلب در اکثر منابع پیشگیری از سقوط، بیان شده را پیاده سازی کنید مانند: ورزش ، بررسی دارو ، مشورت با پزشک ، بررسی بینایی و بررسی ایمنی در منزل . اما در واقع برای کمک به یک سالمند برای جلوگیری از سقوط، توصیه می شود که دلایل سقوط او را شناسایی کرده و به اینکه چرا او ممکن است سقوط کند، پی ببریم ؟
اطلاع از علت زمین خوردن سالمندان به شما در این زمینه ها کمک می نماید:
در واقع، فهمیدن علت های زمین خوردن سالمندان، موجب می شود که شما توجه کنید که چرا سالمند شما سقوط می کند و در همان مقوله قدم هایی برای یاری به آنها بردارید.
چرا برنامه های شخصی پیشگیری از زمین خوردن، بهتر از تکیه بر نکات عمومی پیشگیری از سقوط می باشد؟
با شناسایی عواملی که به صورت ویژه باعث زمین خوردن سالمند شما می گردد و تمرکز کردن برای حل کردن آن موارد، شما قادر خواهید بود برنامه خود را برای پیشگیری از سقوط مخصوص به خود سالمند، شخصی سازی نمایید. چراکه امر شخصی سازی از اهمیت ویژه ای برخوردار است در رابطه با پیشگیری و کمکی که درک سقوط قادر است برای جلوگیری از افتادن فرد مسن به شما نماید.
در ادامه ابتدا توضیح خواهیم داد که چرا این مشکل برای فرد مسن اتفاق می افتد سپس به بیان راهکارهایی برای درک دلیل سقوط سالمندان می پردازیم .
” کاهش توانایی حفظ تعادل در برابر توانایی ایستادن به حالت ایستاده “
در این حالت ، سالمند در شرایطی قرار می گیرد که به گونه ای توانایی های او برای حفظ تعادل در حال ایستاده کم می شود لذا این شرایط باعث سقوط فرد مسن می گردد. فرد در زمان جوانی و سلامتی، وقتی در معرض سقوط قرار می گیرد، در بیشتر اوقات قادر است قبل از سقوط جلوی آن را بگیرد. در واقع افراد در هر سنی در بیمارستان مستعد سقوط هستند. لذا در افراد مسن نیز بیماری یا ضعف وضعیت دیگری است که موجب می گردد توانایی سالمند در حالت ایستادن کاهش پیدا کند . اما به طور کلی، در بیشتر مواقع موارد دیگری هم وجود دارند که بر قدرت و توانایی سالخوردگان در ایستادن مؤثر می باشند .
مراحل کاهش خطر سقوط:
معمولاً چندین عامل وجود دارد که به سقوط یا خطر سقوط فرد مسن منجر می گردد به این معنی که زمین خوردن در سالمندان تقریباً همیشه “چند عامله ” است. تلاش برای از بین بردن هر عامل واقعاً دشوار است و گاهی در بعضی موارد مانند عکس العمل های کندتر، واکنش به موقع برای جلوگیری از سقوط تقریباً غیرممکن می باشد .
کارهایی که باید در این شرایط انجام شود:
عوامل خطرزایی که در سقوط سالمندان باید در نظر گرفته شود:
خطرات مبتنی بر سلامتی: که شامل مواردی مانند مشکلات تعادل، ضعف، بیماریهای مزمن، مشکلات بینایی و عوارض جانبی دارو است.
خطرات محیطی: این موارد مانند خطرات خانگی (به عنوان مثال فرشهای لیز) ، خطرات بیرونی (به عنوان مثال پیاده روهای یخی) یا کفشهای خطرناک (به عنوان مثال کفش پاشنهبلند) را شامل می شود. همچنین می تواند شامل استفاده نادرست از سایر وسایل کمکی باشد .
راه های جلوگیری از زمین خوردن در سالمندان:
در صورتی که فردی سالمندی در خانه ی خود دارید و باید از او در برابر سقوط مراقبت نمایید نکات زیر را حتماً در نظر بگیرید :
برای شروع لازم است توصیه های معمول برای کم کردن خطر زمین خوردن در سالمندان را رعایت کنیم . بنابراین تلاش کنید فرد سالمند را تشویق کنید تا از نظر جسمی همچنان فعال باقی بماند و نیز با توجه به خانه و محل گردش فرد سالمند مواردی که قادر است موجب زمین خوردن در فرد سالخورده بشود را بررسی نمایید .
در مرحله بعدی می توانید به فرد سالمند برای ارزیابی مشکلات بینایی و پایین بودن قدرت پاهایش کمک کنید، چراکه اینها از عوامل شایع خطر سقوط در میان سالمندان می باشد. علاوه بر این ، دیابت قادر است موجب به وجود آمدن مشکلات بینایی و یا بدتر شدن این مشکلات شود. اما اگر می خواهید برنامه پیشگیری از زمین خوردن مختص سالمند خاصی را داشته باشید ، حتماً از پزشک یاری بگیرید تا از عوامل خطرات جسمانی و بهداشتی فرد سالمند فهرستی را تهیه نماید .
بعضی عوامل دیگر که باعث سقوط می شوند عبارتند از:
توجه به نقش داروها در زمین خوردن در سالمندان به دلایل زیر اهمیت زیادی دارند :
قدم بعدی: ایجاد یک برنامه شخصی برای جلوگیری از زمین خوردن در سالمندان:
در نظر بگیرید، سالمندان معمولاً به این دلایل سقوط می کنند
در مطالب بالا اشاره کردیم که بیشتر عوامل خطرزا در زمین افتادن فرد مسن به علت بیماری ها و مشکلات سلامتی هستند و نیز به شرایط مزمن پزشکی یا داروها مربوط می گردند. همچنین بعضی از عوامل خطرزا از عوامل محیطی ناشی می شوند و شامل محیط خانه یا خارج می باشند. با تشویق و ترغیب سالمندان به تمرینات قدرتی و تعادلی قادر به کاهش خطر سقوط هستیم. اما در صورتی که بتوانید از عواملی که منجر به سقوط سالمند می شود پزشک او را با خبر سازید، در پیشگیری از سقوط فرد مسن مؤثرتر خواهید بود. به این ترتیب ، شما می توانید برای جلوگیری از سقوط یک برنامه شخصی و مختص سالمندتان تهیه نمایید ، برنامه ای که خطرات و آسیب های متوجه سالمند عزیزتان را موردتوجه قرار دهد.